Klädsel: kavaj, klädkod för bröllop och fest

Vad betyder klädkoderna?

Hur ska man klä sig till bröllop? Vad betyder klädsel kavaj?

Meningen med vedertagna klädkoder är att vara en hjälp för hur man ska klä sig. För många är det roligt att klä upp sig men inte för alla. Det är därför viktigt att tänka på att inte krångla till det för bröllopsgästerna.

Med klädselangivelser meddelar man gästerna vilken nivå festen har. Det är inte roligt att komma i frack när alla andra har mörk kostym, en skillnad ingen skulle känna sig bekväm med. Klädsel på samma nivå är bra för gemenskapen på festen.

Magdalena Ribbing var expert på vett och etikettsregler och hon har skrivit en bok som heter Bröllopsboken. Den trycks inte längre men vi har ett exemplar och här kommer utdrag ur hennes texter.

Det finns 5 klädkoder som är etablerade i svensk kultur (samt i flertalet europeiska):

• Högtidsdräkt
• Smoking
• Mörk kostym
• Kavaj
• Jackett

Klädsel: Högtidsdräkt

Den finaste av klädslar

Han: För en man innebär det frack, som ska vara svart även för brudgummen. Frackrock avskuren i midjehöjd fram och med delade skört i knä längd bak. (Obs! Frackrocken bärs öppen, det lilla band som ofta medföljer är endast till för att hålla rocken på plats under transport och ska absolut inte användas därefter). Vi skjorta med stärkt bröst och hög krage med två snibbar och, framför kragsnibbbarna, den vita frackrosetten i våfflat tyg, piké. Vit väst, tunna svarta skor i lack eller annat skinn, svarta tunna strumpor.
Alternativ, militär- eller annan tjänsteuniform på nivå stor mässdräkt, eller folkdräkt (men inte smoking eller mörk kostym).

Hon: Golvlång klänning – den ska vara riktigt festfin. Färg och mönster är valfritt, snittet tillsammans med materialet avgör finhetsgraden. Det går bra med tvådelat, det går bra med rak kjol även om den är mindre praktisk när man dansar. På bröllop får klänningen inte vara helvit eller helsvart, däremot har det blivit en missuppfattning kring röd klänning som går alldeles utmärkt att ha på sig.

Handskar kan man också bära, men glöm inte att ta av dem när det blir dags att äta. Även kvinnor kan bära hembygdsdräkt till frack, det blir allt vanligare och är både korrekt och vackert.

Klädsel: Smoking

Nummer två i festklädselns rangordning

Han: Smoking – svart eller mörkblå. Jackan har sidenslag, byxorna sidenrevärer. Vit skjorta, svart rosett, svarta strumpor och svarta tunna skor. Alternativt uniform på nivå liten mässdräkt. Folkdräkt är just till bröllop ett alternativ till smoking. INTE frack eller mörk kostym.

Hon: En kvinna har knälång, vadlång eller hellång festfin kjol eller klänning med överdel som är axelbar eller har ärm, allt efter smak. En helt lång smokingklänning är mest korrekt om den är något enklare än en frackklänning, exempelvis inte är axelbar. Skor med eller utan klack, men tydligt festfina. Liten fin väska med axelrem. Men absolut inte handskar!

Klädsel: Mörk kostym

Tredje nivån i den formella finhetsgraden

Han: Mörk kostym innebär formellt för en man en mörkblå, mörkt grå eller numera även svart kostym, en enfärgad eller med ett mycket diskreta ränder eller mönster. En tydlig kritstrecksrandig mörk kostym anses ha en mer vardaglig prägel än en enfärgad. Vit eller mycket ljus skjorta, sidenslips, gärna i milda färger men inte vit eller svart, tunna svarta skor och svarta strumpor.

Hon: För en kvinna gäller knä- eller vadlång kjol eller klänning i av siden, sammet eller annat utpräglat aftonfint tyg med en överdel som har täckta axlar (högsommartid är det okej med axelband, men inte helt axelbart). En elegant byxdress, eller kvällskjol med jacka eller överdel i samma finhetsgrad går lika bra. Tunna eleganta skor, liten väska.

Folkdräkt är korrekt som alternativ för både män och kvinnor.

Klädsel: Kavaj

Han: Lite mindre formellt högtidligt än ”mörk kostym”, men fortfarande en hel kostym. Ju större tillfälle, desto mörkare kostym, sägs det. Kavaj är klädnivån under mörk kostym, vilket innebär att män kan ha kostym i andra färger än den mest korrekta mörkblå eller mörkgrå. Vit eller ljus skjorta och sidenslips eller fluga, men inte udda byxor och kavaj.

Hon: Kvinnor har en kjol eller klänning i knälängd i material som är finare än vanlig vardagsklädsel, överdel med täckta axlar, med eller utan ärm, gärna urringning.

Klädsel: Jackett

Klädsel Jackett är en ovanlig klädsel i svensk kultur men förekommer någon gång. Det är fel att ange klädsel jackett om man som inbjudare inte är säker på att en majoritet av gästerna har tillgång till en sådan. Jackett används endast dagtid, inte efter kl 17 eller 18, motsvarande kvällstidens frack i finhetsnivå.
Jackett används framför allt till bröllop som följs av en lunch eller mottagning som anses vara slut före middagstid. Mörk kostym kan användas av de gäster som inte har jackett. Frack eller smoking används inte till en lunch eller mottagning.

Han: För män innebär jackett en grå eller svart rock, skuren och avrundad bakåt med skört i knälängd. Obs! Frackrocken kan inte användas till jackett, den har en annan skärning. Grå- och svartrandiga byxor samt grå, beige eller ljusgul väst och vit skjorta med plastrong, ett slags pösigare halsprydnad, eller slips i silvergrått eller pastellfärg.
Brudgum i jackett med gäster i mörk kostym förekommer men det är formellt sett fel om vigselakten följs av en kvällsbjudning.

Hon: För kvinnor är jackettnivå liktydig med en knälång, klänning med ärm eller kjol och jacka i siden eller annat icke vardagsmaterial och med sparsam ringning, eftersom det är ett dagtidsplagg. En luftig tunn hatt eller en fjäder/blomma/rosett som hårdekor är korrekt liksom tunna eleganta halvkorta handskar.

Bröllopstema

Undvik så kallade teman för bröllop. Att skriva – vilket blir detsamma som att kräva – att gästerna ska ha medeltidsklädsel eller Las Vegas-stil eller en speciell klädfärg eller särskild huvudbonad är vanligen roligare för bröllopsparet än för gästerna, som tvingas till kostnader och krångel i onödan. Det skapar inte nödvändigtvis den goda stämning som varje bröllop förtjänar. Gästerna ska inte inbjudas för att roa bröllopsparet med någon slags utklädsel. De ska vara välkomna, ärade gäster som inte ska ha besvär och onödiga kostnader för att få delta i festen.

Av samma skäl är de nu ganska vanliga frackbröllopet fel för alla som inte brukar umgås på fracknivå. De som ska ordna frack och frackklänning kommer sannolikt att tvingas till kostnader långt förbi vad som är tänkbart för de flesta i samband med en fest. Dessutom är fracken krånglig att hantera.

Självuppfunna klädkoder

Inbjudningskort med klädkoder som inte är vedertagna skapar stor förvirring hos gästerna typ ”fritidsklädsel”, ”gala”, ”sommar-fin”, ”cocktail” – förmodligen formulerade av värden/värdinnan i all välmening.

Det enda rådet är: undvik självuppfunna klädkoder!

Är du som gäst bjuden på ett bröllop med självuppfunnen klädkod, kontakta bröllopsparet och fråga. Är det ett mindre bröllop som är oformellt och bröllopsgästerna känner varandra så kanske formuleringen ”det finaste du har” fungerar men i större sammanhang blir det komplicerat.

För oss som älskar att klä oss fina är det bara att passa på att njuta av både våra egna och andras fina klädsel!