Eko bröllop

Ett ekologiskt bröllop handlar inte om att rädda jorden över en dag, men det är ett bra sätt att visa att vi bryr oss om vår natur och världen vi lever i. Är ni sugna på ett ekologiskt bröllop? Vi har samlat lite tips till hur ni kan tänka för att bespara jordens resurser och värna om miljön på er stora dag.

Inbjudningskorten och Save the Date

Miljontals av träd kapas för att producera papper samtidigt som framställningen förorenar miljön. Ett miljömedvetet val som vi på Min Bröllopssajt kan erbjuda är att skicka ut era inbjudningar och Save the date-kort digitalt, via er bröllopshemsida. Om ni vill skicka ut era inbjudningar på traditionellt vis är det bra att tänka på att använda oblekt eller återvunnet papper.

Kläderna

Det finns flera svenska designers som gör ekologiska kläder, men utöver detta kan man leta på loppmarknader, i vintagebutiker eller second hand. Ett annat hett tips är att sy om mammas, mormors eller farmors gamla brudklänning. Detta är inte bara ett smart återbruk utan kan även vara en start till en fin släkttradition.

Festlokalen

Att hitta rätt lokal till ett eko-bröllop kan vara ett svårt beslut, men det allra enklaste är egentligen att hålla festen utomhus, där solen står för belysningen en stor del av festen. Det skulle till exempel kunna vara på en gård, i en lada eller i en trädgård. Det finns många vackra botaniska trädgårdar och renoverade lador som erbjuder moderna bekvämligheter, som handfat och toaletter. Vill ni trots allt anordna festen inomhus är ett bra tips att arrangera festen i närheten av kyrkan så gästerna kan promenera till festlokalen. Om avståndet är långt kan ni försöka ordna så att gästerna kan samåka med till exempel buss.

Dekorering

Vad gäller dekorationer finns det mycket man kan göra med hjälp av lite fantasi. Om ni tar en tur ut i trädgården eller skogen kan ni hitta både det ena och det andra. Ni kan också besöka second hand-butiker eller återbruka saker som ni redan har i hemmet. Kanske kan man göra en ljuslykta av ett äpple? eller placeringskort av barkbitar? – bara fantasin sätter gränser!

Catering

Maten är en stor del av firandet, men att äta grönt innebär inte att ni måste offra smaken! Att köpa ekologisk mat kostar givetvis mer och det är viktigt att budgetera därefter, men om ni till exempel har valt att värna om moder jord genom att skicka ut era save the date-kort digitalt, har ni sparat pengar som egentligen skulle hamnat hos tryckeriet. Har ni tänkt att använda er av återbruk vid dekoreringen har ni dessutom sparat en peng på den fronten också. Ni kan samarbeta med det lokala bageriet, odlaren eller farmen för att få närproducerad mat, detta innebär att maten färdats kortare väg och ni bidrar då med att minska bränsleutsläppet.

Presenterna

Vi lever i ett slit och släng-samhälle där det hela tiden produceras nytt nytt nytt…Vill ni ta avstånd från det här på er stora dag kan ni be bröllopsgästerna skänka sin gåva till någon välgörenhet. Ett annat sätt att spara på miljön är att be gästerna betala en ”kuvertavgift”, som gör festen billigare er.

Ni kan också be om presenter i form av tid eller upplevelser – att bli bjuden på en båttur, hjälp med barnpassning, en kurs i hur man lagar söndagsstek, eller något annat ni kan behöva hjälp med som nygifta.

Det här är bara några tips, förhoppningsvis hjälper det här er en bit på vägen till ett mer ekologiskt och hållbart bröllop!