Guldbröllop äldre par

Guldbröllop – relationsexperten tipsar

Har ni siktet inställt på Guldbröllop? Här kommer några tänkvärda tips från Relationsexperten Rolf Kenmo om hur man vårdar sin relation och får kärleken att växa så den räcker ända fram till Guldbröllopet.

Ska vi satsa på guldbröllop?

Hur lyckas man med det?

När man är förälskad, så anser en parterapeut att det är naturens bedövning för att man ska klara av övergången till att etablera kärlek i vardagen. Hur gör man det?

Två parterapeuter blev mycket fascinerade över annonserna i tidningen över alla gamla par som firade guldbröllop. Hur är det möjligt? Båda hade flera skilsmässor bakom sig… De blev nyfikna på hur paren hade gjort, så de tog kontakt och ett 30-tal par som accepterade att bli intervjuade. I korthet kom de fram till att:

Paren kommer ofta från stora familjer. Många är pålitliga och strävsamma. De är bra på att kommunicera. De lyssnar med respekt. Bra på att resonera och förhandla. När det krisar, så kan man vänta och lugna ner sig. Man har stor trygghet, dvs man vet var man har varandra. Det finns tillit. Man är två – ett vi. Sex fungerar.

Ett annat – kärnfullt – råd är att man i en parrelation bör ha en hand ihop och en fri, för annars kan relationen uppfattas som en bur…

Även jag är fascinerad över hur man kan klara av att få fira guldbröllop. Jag skilde mig 1993, efter att ha haft en parrelation i nästan 30 år. Träffade en ny kvinna ett halvår senare. Nu är det 2019 och vi har aldrig haft en destruktiv konflikt under alla dessa år. Därför kunde jag ta mod till mig för några år sedan och skriva eBoken ”Hur få en bra livspartner?” Syftet med den boken är att ge tips till andra hur man kan få en bra parrelation.

Ni, som nu ska gifta er, har redan klarat av den första delen av boken, dvs att hitta den rätte. Nu återstår BARA att vårda relationen, så den utvecklas på ett bra sätt. Hur kan man då göra det?

Det finns många sätt. Nu ska jag ta upp några, som jag uppfattat att inte så många känner till. Från det enkla till det mera ambitiösa.

Vi pussas mycket – faktiskt fortfarande…

När någon åker bort, så lägger vi något i den andres säng. Det kan vara många saker. Här finns utrymme för fantasi;-) Det ger en omtanke innan man går och lägger sig. Faktum är att min fru har ofta svårt att vänta. Hon är nyfiken och kollar tidigare…

När vi ska ta något beslut t ex om vi ska åka på en resa eller ej. Vill båda åka? Då är det viktigt att vara uppriktig med sina förväntningar. Är man det, så kan komma fram till ett upplägg, som båda tycker är bra. Annars bygger man lätt korthus, som brakar ihop av första lilla vindpust…

Förväntningar på varandra är bland det viktigaste att vara tydlig med. Hur ska det städas. Vem gör X och hur bra ska det vara? Med mera…

Det allra mest ambitiösa, som vi gör, är att ha något som vi kallar årssamtal. Vi läste nämligen, strax innan vi hade varit tillsammans under ett år, om en sekt i norra Italien, som gifte sig på ett år i taget. Hmmm, kan man göra så. Jo, det gjorde man. Mannen hade en äldre rådgivande man, som frågade lite innan det var dags: Ska du skriva på för ett år till? Kvinnan hade samma upplägg. Av praktiska skäl kunde vi inte göra så då, utan jag utformade ett annat upplägg – lite som ett slags utvecklingssamtal…

Vi tar ett varsitt blankt papper i A4 t ex ett brevpapper på ett hotell, där vi är. Sedan besvarar var och en följande frågor

  • Vad var kul under året som gick?
  • Vad var svårt under året som gick?
  • Hur är min vision för framtiden?
  • Vad hoppas jag ska hända under nästa år?

Vi har snart gjort det under 25 år. Lika spännande varje gång. Och lika värdefullt! Andra året, så tänkte jag: Det blir nog lite löjligt att göra det här igen. Nej, det var det inte. Min livspartner började till och med göra reklam för årssamtalet till väninnor och arbetskamrater. Efter varje årssamtal, så sparade vi våra båda blad i en pärm. Så t ex det femte året var det intressant att undersöka: Vad som vi hade hoppats på och vad som sedan hade hänt. Faktiskt mycket;-) Men som sagt underverk tar lite längre tid…

Om du vill veta lite mera detaljerat hur vi gör, så finns en instruktion att ladda ner på den här webbplatsen, https://humanguide.org/nerladdningar/foer-privat-bruk

Lycka till på vägen mot guldbröllopet!

Rolf Kenmo

 

PS. En annan sak vi gjorde var att göra min personlighetstest. Du finner en gratisversion här, https://humanguide.org/nerladdningar/foer-individ. Fördelen med att förstå varandras personlighet är att det förenklar all samverkan. Om man inte förstår den andra, så skapar det lätt osäkerhet och i värsta fall stora konflikter på sikt.