Kärlekslås på bro i Helsingfors

Kärlekslås för evig kärlek

Har du hört talas om kärlekslås? Det är ett hänglås som kärlekspar låser fast på en bro och sedan kastar nyckeln i sjön för att visa sin eviga kärlek.

Traditionen säger att ett par, ett brudpar eller ett kärlekspar, som lovat varandra evig kärlek ska låsa fast ett hänglås i en bro som går över ett vattendrag och sedan kasta nyckeln i vattnet. Vill någon av dem senare bryta upp relationen måste den personen dyka ner i vattnet för att hämta nyckeln och låsa upp låset.

Jag hade inte hört talas om kärlekslås förrän jag upptäckte en bro full av kärlekslås på resa i Helsingfors. Det var fint att se alla lås med parens namn eller initialer. Några hade hjärtan. Många var rostiga och verkade ha hängt där länge.

Kärlekslås finns på flera platser än i Helsingfors. Kända kärleksbroar är Makartsteg bron i Salzburg, Ha’penny Bridge i Dublin och Ponte Milvio bron i Rom. Fler broar finns i Riga, Florens, Montevideo och Seoul…

I Finland finns det företag som säljer kärlekslås på webben. Jag har ännu inte sett några kärlekslås i Stockholm men det kanske kommer. Det är i alla fall härligt att se kärleksförklaringar i alla dess former.

/Marianne

Kärlekslås på bro i Helsingfors