Duka fint med loppisfynd

Det är roligt att duka fint och det är detaljerna som gör det. Våra dukningar på Bröllopsfeber-mässan var uppskattade. Många av detaljerna är loppisfynd och återbruk. Gillar du att gå på loppis så är det perfekt att börja samla.

Med tryckt material som matchar er hemsida får ni ett helt designprogram. Det går förstås lika bra att välja en design på hemsidan och en annan till dukningen. Valet är ditt!

Det är kanske inte så lätt med återbruk vid ett större bröllop men det går alltid att lägga in några roliga detaljer här och var.

Våra dukningar som vi visade på mässan var en helt ny design som heter Carnation och en klassiker Floral Eucalyptus.

Carnation – Nejlika

Nejlika, är en bra blomma att dekorera med. Den står sig länge, kan till och med behöva slå ut lite före bröllopet om den är för knoppig. Den finns i många fina färger och vi har valt en vit och tre rosa färger som råkar vara samma som IKEAs konstnejlikor. Konstblommor går bra att blanda med andra blommor eller gröna blad och de är svåra att skilja från riktiga blommor i en bukett. Perfekt för allergiker. Våra blommor är riktiga, nejlika blandat med brudslöja i små vaser (snapsflaskor inköpta på loppis).

Ett måste till dukningen är bordsplaceringskort. Denna kallas för ryttare och det är ett viktigt kort. Viktigt att den är tryckt på båda sidor så att även gästen mitt emot kan läsa den. Det gör en stor skillnad för gästerna att kunna se vad varandra heter speciellt som man gärna blandar de olika familjernas vänner och släktingar vid bordsplaceringen.

En meny är trevligt. Hos oss är minsta beställning 10 st så det kan vara värt att beställa menyer även till dem som är allergiska och får en alternativ måltid eller om gästerna har fått välja kött, fisk, vegetarisk eller vegan. Att låta gästerna få veta vad de ska äta skapar god stämning och den som väntar på något gott väntar aldrig för länge…

Ett festprogram är en riktig stämningshöjare och något gästerna gärna läser tillsammans i väntas på att maten ska serveras. Vill man inte ha separata menyer att duka med går det bra att skriva in menyn i festprogrammet.

Denna dukning har även en skylt för bordsnummer. Med färgglada kort till dukningen så behövs egentligen inte så mycket mera färg. Då kan blomdekorationen på bordet vara mest grön med några inslag av nejlikor. Vi har förstås extra allt då vi har en liten yta att duka på.

Levande ljus är vackert men om det är sommar och en dragig lokal så rinner de och brinner snabbt ut. Då kan batteridrivna ljus vara ett alternativ. De är naturtrogna och veken rör sig så de ser levande ut. Batteriet räcker länge. På mässan får vi inte ha levande ljus så är batteridrivna ljus är ett måste. Blockljuset på dukningen har fått en spets runt foten, även den ett loppisfynd på metervara.

Varje gäst förtjänar några halstabletter eller några minttabletter. Rösten kan ta slut när gästerna har trevligt, pratar högt och försöker överrösta varandra.

Floral Eucalyptus

Vår andra hemsida och dukning visar en design med eukalyptus blad. Eukalyptus är kostnadseffektiva att dekorera med och de brukar finns tillgängliga året om. De fyller ut fint och doftar svagt, men gott. Några kvistar brudslöja gör att buketten känns lyxig.

Denna dukning har också en meny, ett festprogram och ett bordsplaceringskort (ryttare). Det gröna längst bak är slingor av konstgjorda blad.

I den fina lilla asken ligger några halstabletter och ett budskap. Den kan man förstås inte ge till vem som helst, kanske till föräldrarna som förväntas hålla tal, men där kanske en styrketår skulle passa bättre om de inte är vana att tala inför en större publik. Det är dock alltid roligt att höra föräldrarnas berättelser.

Servetten är en avklippt gardin, linne vepa, som klippts till en servett, fransats, tvättats och tumlats. Den blev mjuk och fin, här dekorerad med ett bomullsband och en liten kvist eukalyptus.

Mässan är över för denna gång men loppis blir det redan denna vecka för att söka spännande tillbehör till nya dukningar och inspiration till nya designer.

Vid pennan, Marianne