Kärlekens fem språk - Komplimanger

Kärlekens fem språk – Komplimanger

Med ord, uppmuntrande ord, vänliga ord och komplimanger bekräftar vi varandra. Kanske är det ditt eller din partners främsta kärleksspråk. Då kan komplimanger skapa magi.

Har du råkat ut för att du gett en kärleksförklaring som din partner inte verkar förstå. Det kan bero på att ni inte talar samma kärleksspråk.

När jag hörde det första gången trodde jag inte på det men nu är jag övertygad om att de olika kärleksspråken har betydelse. När man vet vilken varandras kärleksspråk är blir det ju enklare att göra rätt när man vill visa sin kärlek.

Detta är ett utdrag ur Kärlekens fem språk, skriven av Dr Gary Chapman. Dr Gary Chapman delar in de olika kärleksspråken i 5 kategorier.

  • Komplimanger
  • Tid för varandra
  • Ta emot gåvor
  • Tjänster
  • Fysisk närhet

Komplimanger, vänliga- och bekräftande ord

Ord, så enkelt men så svårt. Det är lätt att det blir fel och att vi blir missförstådda. Det är dock viktigt att vi får bekräftelse med ord, det gäller alla. Sedan behöver det inte var just ditt primära kärleksspråk. Kärlekens språk har många dialekter. Med ord, uppmuntrande ord, vänliga ord och komplimanger bekräftar vi varandra. Inte minst med de ord vi beskriver varandra inför andra både när den andre hör på eller inte.

Det flesta av oss känner till motsatsen. När orden innebär en kamp och vi väljer rättvisa, där den ena är brottslingen och den andra domaren. Egentligen vill vi ju bara känna oss bekräftade och älskade. Den enda vi kan göra då är att erkänna våra misstag och välja att säga förlåt.

En vis man sa en gång att ”Ett mjukt svar stillar vrede”.  Så sant men inte alltid så lätt, men vänliga ord är ett måste när man vill förmedla kärlek. Många gånger handlar det helt enkelt om hur vi säger saker. Samma ord kan sägas på många olika sätt och betyda olika saker beroende på hur vi säger dem. Men en vänlig fråga kan man komma mycket längre än med ord som kan tolkas som krav.

Att känna sig sedd och bekräftad är ett av livets djupaste mening och kärlek är ett val. Med uppmuntran till den du älskar kan du åstadkomma magi. Uppmuntran kan ge mod att göra det man inte vågat. Fina ord som att ”jag kommer att göra allt jag kan för att stötta dig” kan bli avgörande för oss att våga göra val och växa som människor.

Du eller din partner kanske inte har komplimanger som ert främsta kärleksspråk men vänliga och fina ord gör oss alla lyckligare och kärleksfullare. Slösa med fina ord. Det kan vara så enkelt som att tacka för maten och säga att den smakade gott. Kommentera en klädsel och säga att den är fin. Om du har svårt för att hitta orden, samla på dem där du hittar dem, i skrift eller när du hör andra säga dem. Skriv ner dem och lär dig att använda dem.

Ett tips till alla. Skriv något fint till varandra. De skrivna ordet kan läsas om och om igen. Du kanske säger att du har en ful handstil, men det finns inget som heter så. En personlig handstil är något personligt och värdefullt. Är du inte jätteduktig med ord, skriv något enkelt som att jag uppskattar dig för att du är så fin…, så duktig på att laga mat.., går ut med soporna …. Om du tänker efter så kommer du på många fina egenskaper som den andre blir glad av att läsa.

Prova att använda kärleksfulla ord. Det kanske inte är ditt eller din partners främsta kärleksspråk men det är värt att prova. Kärlek är ett av de få saker i  livet som blir större ju med vi slösar med det.

Ha en fin och kärleksfull dag!

Nästa Kärleksspråk är Tid tillsammans