Vasaloppsbröllop

Ja, ni hörde rätt. Tänk att åka detta långa lopp och när man kommer i mål så tar man vägen förbi Zorngården och gifter sig. Kanske väntar partnern i mål med en lagerkrans. Det kan behövas.

Det låter svettigt, och i min värld är det tappert att ens orka gifta sig efter en Vasaloppsprestation. Men det är gulligt. Tänk att åka ett så långt lopp och hela tiden veta att giftermålet väntar vid målgången. Eller så har kanske båda åkt Vasaloppet. Då kan man undra; åker paret tillsammans hela loppet, eller tävlar de mot varandra. Kommer en långt före så den andre måste vänta jätte-länge? Enklast är väl att bara en av dem åker och ringer innan det är dags för målgång.

Så här går det i alla fall till. När åkaren kommer i mål går paret igenom Zornträdgården som ligger strax intill målgången och där finns vigselplatsen. Där väntar en präst, lysande marschaller, fårskinnsklädda sittplatser och stämningsfull musik.

Det kallas Ski-in vigsel och det startade 2019. Sedan starten har 38 par gift sig efter att ha åkt skidor, cyklat eller sprungit i mål under Vasaloppets vinter- och sommarveckor.

Det är dock inte så att man bara kan komma på vid målgång att nu när jag klarat detta så klarar jag allt och det ska jag bevisa genom att gifta mig, eller att detta var så kämpigt att nu förstår jag verkligen att jag behöver min partner för alltid. Nej, en vigsel kräver lite framförhållning om än ganska lite.

Först måste man förstås fria. Om svaret är JA så beställer man hindersprövning från Skatteverket. Till vigseln behöver man ta med sig hindersprövningen och legitimation. Har man ringar med sig är det ju fint men inget måste. Sedan är det bara att säga JA igen och man blir äkta makar.

Är du giftassugen och gillar att åka skidor tillräckligt mycket för att ha tränat och tränat och tränat. Då kanske detta är något för dig. Men det får bli till nästa år om ni vill åka skidor. Sista helgen att gifta sig är denna och någon hindersprövning hinner inte Skatteverket skicka ut.

Mer om Ski-in vigslar kan ni läsa här på Svenska Kyrkans hemsida, https://www.svenskakyrkan.se/mora/ski-in-vigsel-i-mora

Om du vill göra detta, kom ihåg att dricka mycket blåbärssoppa under Vasaloppet så du har några krafter kvar för din älskade! I Fädrens spår!