Kärlekens fem språk - Kapitel Tid tillsammans

Kärlekens fem språk – tid tillsammans

Många är dem som har tid tillsammans som sitt främsta kärleksspråk. I motsats till komplimanger och beröm så handlar tid tillsammans inte om vad vi säger utan vad vi hör. Att vi tar oss tid att lyssna och ge varandra av vår tid.

Introduktion

Har du råkat ut för att du gett en kärleksförklaring som din partner inte verkar förstå. Det kan bero på att ni inte talar samma kärleksspråk.

När jag hörde det första gången trodde jag inte på det men nu är jag övertygad om att de olika kärleksspråken har betydelse. När man vet vilken varandras kärleksspråk är blir det ju enklare att göra rätt när man vill visa sin kärlek.

Detta är ett utdrag ur Kärlekens fem språk, skriven av Dr Gary Chapman. Dr Gary Chapman delar in de olika kärleksspråken i 5 kategorier.

  • Komplimanger
  • Tid för varandra
  • Ta emot gåvor
  • Tjänster
  • Fysisk närhet

Tid för varandra

Att lyssna kan vara svårt. Vi vill gärna avbryta och komma med lösningar. Men att lyssna och försöka förstå hur den andre upplever det och vara ett stöd är många gånger fullt tillräckligt. Det är inte en lösning som behövs utan någon som tar sig tid att förstå hur det känns.

Tid tillsammans handlar om odelad uppmärksamhet och den i sig har flera dialekter (variationer). Det är så lätt idag att samtidigt som vi lyssnar tittar vi på mobilen eller gör något annat. Det är inte tid tillsammans.

Tid tillsammans handlar om att leva i varandras närhet, gå på promenad eller göra någon aktivitet tillsammans och skapa kärleksminnen. Kanske åka bort en helg och bara vara tillsammans. Huvudsaken är inte vad man göra utan att man vet varför man gör det. Det är inte alltid man vill samma sak men av kärlek kan man göra massor av olika saker för att göra den andre glad. Det gör ju att man själv blir lycklig om man gör det av kärlek utan att klaga.

Det förtroliga samtalet är en dialekt och beroende av tidigare erfarenheter i livet kan det vara svårt att dela med oss vad vi verkligen känner. Det går att träna på att identifiera sina känslor.  Om din partner har kärleksspråket det förtroliga samtalet så är det värt vartenda försök att bli bättre på att utveckla sin egen självkännedom och få kontakt med sina känslor för att kunna dela varandras liv.

Kärlekens fem språk är en bok skriven av Dr Gary Chapman. Han har jobbat som rådgivare i många år och hört samma problem om och om igen och har lärt sig känna igen olika behov som inte är fyllda och som på sikt skapat problem i relationen. Boken känns väldigt amerikansk och exemplen lite främmande för vår kultur, men den är ändå läsvärd, speciellt om man kört fast i sitt förhållande. Det man en gång känt kan man få tillbaka. Jag kommer skriva mer om det längre fram.

Kärlekens fem språk kan även appliceras på barn. I vårt många gånger stressade liv kan det vara svårt att hinna med. Om vi lyckats identifiera våra barns kärleksspråk så har vi lättare att kunna tillgodose deras behov av att känna sig älskade.

Första gången jag läste boken var mycket länge sedan och livet just då var väldigt stressigt. När jag nu läst boken igen har jag fått nya insikter. Min mans främsta kärleksspråk är tid tillsammans, det är jag övertygad om. Jag får dåligt samvete när jag tänker på hur dålig jag har varit på det. Varje gång han föreslår att vi ska göra något så tycker jag inte att jag har tid, men jag kommer att bättra mig. Jag kan inte förändra det som varit men jag kan förändra framtiden. Det är viktigt att skapa minnen tillsammans och inte minst, om det är din partners kärleksspråk så kommer det vara väl investerad tid. Ett liv där vi känner oss älskade vill vi ju alla ha.

Nästa Kärleksspråk är Ta emot gåvor

/Marianne