Kronan på verket!

Dags att sätta kronan på verket när det gäller brudklädseln? Slöja, tiara, krona, blommor i håret eller inget alls? I det här blogginlägget skriver vi om de olika huvudbonadernas betydelse och vad som kan vara bra att tänka på när man ska välja.

Slöja

Brudens slöja har historiskt sett symboliserat hennes oskuld och ska enligt tradition endast bäras första gången hon gifter sig. Idag väljer dock de flesta brudar sina slöjor av modemässiga skäl, snarare än av rituell betydelse. Vanligt är också att man, enligt tradition, kombinerar slöjan med en tiara eller krona. Om du vill ha slöja, glöm då inte att se till att välja en slöja som passar din klänning och din ansiktsform.

Färgen på slöjan bör vara vit, då vitt anses som den traditionella färgen på bröllop. Men historiskt sett har många färger används vid vigsel. I Spanien var den traditionella färgen svart fram till moderna tider. Under Amerikanska inbördeskriget bar bruden ofta en slöja i gult, eller andra ljusa färger.

Tänk också på att en slöja hänger över frisyren och det kan vara slöseri med både tid och pengar att göra en fantastisk frisyr om slöjan ändå döljer den.

En anglosaxisk tradition som vanligtvis inte tillämpas i Sverige är att bruden bär slöjan för ansiktet och att brudgummen, efter själva vigselakten, viker bort den. Den anglosaxiska traditionen har dock blivit allt vanligare i Sverige, det går alltså att tillämpa seden om man så önskar.

Slöjan är fortfarande en viktig del av den traditionella brudutstyrseln för många brudar, men andra väljer att frångå den traditionella slöjan och pryda huvudet med en hatt, ett hårband, blommor, pärlor, eller enbart en snygg håruppsättning. Det här understryker ytterligare övergången från den traditionella användningen av slöjan till dagens mer fashionabla, valfria huvudbonad. Väljer du brudslöja på din stora dag innebär det alltså inte längre att du måste bära den tillsammans med en krona. Diadem, blommor eller precis som den är fungerar lika bra.

Brudkrona

Vill du bära en brudkrona finns det många församlingar som har brudkronor som de lånar ut. Du kan också hyra eller köpa en krona i ädel metall i välsorterade bröllopsbutiker eller hos juvelerare.

Förr i tiden var det likt slöjan ett krav på att bruden skulle vara oskuld om hon ville låna kyrkans brudkrona, då skulle den skina med en klar glans. Om bruden däremot inte var oskuld skulle kronan mörkna och förbli matt och utan lyster.

Myrtenkrona

I början av 1800­-talet blev metallkronan omodern och ersattes i de högre stånden av myrtenkronor. Myrten är “en gudarnas blomma” och står för glädje, stillhet, fred, lycka och beständighet. Det var vanligt att man själv odlade myrten som skulle användas till bröllopet, och för att den skulle räcka till en krona behövde den växa i tio år.

I kungafamiljen finns en tradition att ha med en liten myrtenkvist i brudkronan. Traditionen kommer från 1905 när den engelska prinsessan Margaret gifte sig med vår svenske arvprins Gustav (VI) Adolf. Hon hade då med sig en planta myrten till sitt nya hemland som planterades på Sofiero i Skåne. Denna myrtenplanta har delats och den historiska traditionen har förts vidare genom de svenska och danska kungliga brudarna.

Krona genom tiderna

I de lägre stånden användes kronor av mässing och konstgjorda blommor. På 1900-­talet blev brudkronorna mer eleganta och gjordes i silver. Under 1960­ och 1970-­talen var virkning och knyppling några flitigt använda tekniker för att framställa brudkronor. Den här typen av kronor har gått i arv och används i mer eller mindre utsträckning av dagens brudar. Det är ofta brudens mor, svärmor, mormor eller farmor som tillverkat kronan för flera decennier sedan.

Många silver­- eller guldsmeder formger och tillverkar brudkronor. Men flera andra material används också vid tillverkning av dagens moderna brudkronor, däribland: trä, glas, rötter, halm, människohår, pärlor, stenar, papper, och plast. En brudkrona behöver inte se ut som en klassisk krona utan kan likna ett diadem eller påminna om en tiara eller ett pannsmycke.

Kanske är du intresserad av att gifta dig i en likadan brudkrona som sångerskan Charlotte Perrelli? Hon bar nämligen en krona tillverkad av glas. “Glaskronan från Orrefors som var en dröm att bära, trots att den var tung…den står just nu i mitt vitrinskåp”, skrev Charlotte i sin blogg på chic.se.

Skrock

Det finns en hel del skrock kring brudkronan och brudens slöja.

Några av dessa är:

  • Man blir aldrig gift om man provar en brudkrona för skojs skull.
  • En matt brudkrona betyder att äktenskapet blir olyckligt.
  • En välputsad och glimmande brudkrona betyder att äktenskapet blir lyckligt.
  • Ju mer sönderriven brudens slöja blir i samband med bröllopet, desto lyckligare blir äktenskapet.

Valet är ditt

Idag finns så mycket att välja på i  alla prisklasser. Det svåraste är nog att välja. Klassiskt, trendigt eller något helt eget. Valet är ditt!

Källor: Vigselguiden.se, Doolallies.com, Bröllopsguiden.se, Svenskakyrkan.se

sloja8

sloja10

sloja3

sloja2

sloja4

sloja7

sloja9

sloja5

sloja6