Vilken sorts bukett kastar du?

Liksom valet av mycket annat när det gäller bröllop kan valet av brudbukett kännas svårt. Det finns tusentals olika sorter och nyanser på blommor, och buketten kan ha olika form. En brudbukett kan idag se ut i stort sett hur som helst. Vi på Min Bröllopssajt hjälper er på vägen till att hitta rätt brudbukett.

Brudbuketten har en lång historia och har med tiden förändrats i både syfte och utseende. På 1700-talet var motsvarigheten till dagens brudbukett ett litet smycke av doftande örter i bältet eller i håret. På 1800-talet utvecklades detta till att bli en enorm blomsterbukett som tog all uppmärksamhet, även från klänningen. Från början var brudbuketten vit och bestod oftast av rosor. Idag finns fortfarande mycket symbolik och gamla traditioner med i valet av blommor till buketten, men säsong, färg och form har också en stor betydelse.

Enligt tradition ska brudgummen beställa brudbuketten som en gåva till bruden, denna tradition börjar dock avta då många brudar gärna vill vara med och bestämma hur buketten skall se ut. Det har också blivit allt vanligare att välja bukett efter personlighet och stil, och buketten ligger ofta som grund till många andra val kring bröllopet som till exempel färgtema och dekorationer. Dagens moderna buketter smyckar vi gärna med pärlor, broscher, knappar, sidenband men också med tyg och pappersblommor. Bara fantasin sätter gränser och det finns mängder med roliga tips och idéer att hitta på webben. En idé skulle kunna vara att pryda undersidan av buketten med något personligt.

Den perfekta platsen för inspiration är bröllopsmagasin, Pinterest, Instagram och liknande. När ni har ett hum om vad ni vill ha för känsla på brudbuketten är det dags att fundera kring detaljerna.

bukett7

Hur ska er brudbukett se ut?

1. Look & Feel
När ni väljer brudbukett är det bra att tänka på att den skall passa med övriga accessoarer, och givetvis också med klänningen. Olika stilar på buketten kan ni få genom att välja olika sorters blommor och olika typer av uppsättningar. En bukett med enbart en sorts blomma upplevs som stilren. Vill ni ha en busigare bukett kan ni kombinera flera olika blommor.

2. Personlighet
Genom att ge buketten en prick över i:et med en detalj skapar ni en mer personlig bukett. Det kan till exempel vara smycken i era månadstenar, en brosch, ett fotografi eller liknande.

3. Formen
Bukettens form kan påverka både helhetsintrycket och hur brudens kropp upplevs. Man brukar säga att bukettens form och brudens egen form ska matcha. Tänk också på att välja en bukett som passar klänningens modell. Är bruden liten och nätt bör hon ha en mindre bukett, är hon kraftig bör hon ha en lite större och yppigare bukett. En droppformad bukett eller en bukett med långskaftad stjälk passar fint om bruden lång.

4. Årstiden
Vilken säsong ni gifter er kan spela stor roll både när det gäller både tid och pengar. En blomsort är mycket lättare att få tag på när det är rätt säsong. Är det inte rätt säsong måste blomman eventuellt specialbeställas från till exempel Holland, Italien eller någon annanstans ifrån, och detta påverkar givetvis priset.

5. Färgen
Det är vanligt att ha ett färgtema på bröllopet. Det kan i så fall vara en bra idé att fundera på brudbukettens utseende innan ni väljer färgtema. Har ni en favoritblomma eller en speciell bukett i tanken kanske det kan vara bra att den får styra valet av färgtema, och inte tvärtom? Enligt gammal sägen sägs det att en blå blomma i buketten ger brudparet lycka. Vill ni inte att den blå blomman skall synas kan man gömma den någonstans i buketten.
Blommornas språk kan man hitta på många ställen om man söker på webben, och betydelsen varierar beroende på var ni läser. Några kända betydelser är dock:

Ljusgul: tro och godhet.
Purpur: rättvisa och stolthet.
Mörkröd: saknad och längtan.
Vit: renhet och kyskhet.
Röd: kärlek och glädje.

6. Beställningen
Ett bra tips är att fråga runt bland vänner och bekanta om florister som de har bra erfarenhet av. Boka gärna ett möte med floristen då ni kan diskutera, titta på bilder och se om personkemin stämmer. Floristen kan vid detta möte hjälpa dig med frågor om säsongsblommor och liknande.

7. Priset
Priset för en “riktig” brudbukett får man räkna med landar kring 1000 kr till 3000 kr. Priset kan variera beroende på var i landet man beställer, vilken typ av blommor man beställer samt vilken typ av bukett man bestämmer sig för. Det kan vara en bra idé att begära ett kostnadsförslag från några olika florister. Sedan kan ni jämföra vilken florist som känns bäst. Om någon av floristerna är avsevärt billigare än övriga, bör ni vara uppmärksamma! Det finns skräckexempel då floristen levererat brudbuketten med helt andra blommor än vad man kommit överens om. Ett billigare alternativ på brudbukett är om man väljer en vackert bunden kompakt bukett, med säsongens snittblommor. Då kan en “brudbukett” kosta några hundra kronor.

Enligt vissa betyder det otur att göra sin brudbukett själv, så är ni skrockfulla bör ni undvika detta! Det kan också bli dyrare att göra sin egen bukett då kan vi de allra flesta fall vill köpa blommor för att testa sig fram och prova att binda den några gånger. Det är också viktigt att tänka på hur buketten, rent tekniskt, håller ihop. Att buketten ramlar isär under vigseln vill man ju helst undvika. Naturligtvis behöver ni inte köpa blommorna. Man kan också gå ut i naturen och plocka blommor till buketten. Vanliga blommor man kan hitta i Sverige är ängsblommor, liljekonvaljer, blåklint och gullvivor. I trädgården kan ni hitta syréner, hortensior, rosor, liljor, pioner med mera. Om ni ska göra buketten själva, se till att prova i god tid innan bröllopet. Den slutgiltiga brudbuketten passar utmärkt att binda kvällen före bröllopet, men se till att hålla brudbuketten fuktig.

8. Kasta brudbuketten
En internationell sed är att bruden kastar brudbuketten efter själva vigseln. Den flicka som fångar buketten kommer att bli gift inom ett år. När buketten kastas står bruden med ryggen mot de kvinnliga gästerna. Det finns dock ingen som kräver att brudbuketten ska kastas, brudbuketten är en fin bukett som ni kanske vill torka och spara som ett minne av bröllopet.

Det är er dag.

Kom ihåg, det finns inga måsten när det gäller hur en bukett ska se ut. Låt fantasin flöda och bejaka era intressen och personligheter! Det är er dag och den vackraste rosen är funnen.

436zvxzotem-alvin-mahmudov

bukett1

bukett2

bukett9

bukett10

Källor: Alltombrollop.se, Vigselguiden.se, Finlandemb.se, Brollopsblommor.com, Nouw.com, Blogg.vett-och-etikett.com